Mardin Mutfağından ekşili köfte(Dahudiyet)
Tarihi geçmişi binlerce yıl öncelere dayanan Mardin'de çağlar boyu hangi medeniyetler yaşadıysa hepsi derin izler bırakmış.En derin iz bırakan Suriye yemekleridir.Bu derin izleri taşıyan Mardin mutfağı et ağırlıklı olmasına rağmen zeytinyağlı yemekleri de yabana atmamak gerekir.
İşte Mardin'e has yemeklerden biri olan ekşili köfte.
Malzemeler:
- 500 gr çiğ köftelik et,(2-3 kez çekilmiş)
- 1 çay bardağı kırık pirinç,
- 2 limon suyu,
- 2 orta boy kuru soğan,
- 1 çorba kaşığı biber salçası,
- 1 çorba kaşığı domates salçası,
- 4 çorba kaşığı zeytinyağ,
- tuz,
- karabiber,
- nane.
Hazırlanışı:
- Soğanlar saçaklı doğranır. Zeytinyağına eklenir.Pembeleşinceye kadar kavrulur.
2. Beş bardak su ilave edilir.Domates ve biber salçaları da eklenir.15 dak. pişirilir.
3. Köftelik etin içine yıkanıp durulanmış pirinç,nane ilave edilir ve yoğrulur.Köfteden parçalar koparılır.Fındık içi büyüklüğünde top şeklinde yuvarlanır.Üzerine un serpilir.
4. Kaynayan yemeğin içine köfteler eklenir.Altını kapatmadan 10 dakika önce limon suyu da ilave edilir.Yemeğin suyu biraz kıvamlı olmalı.
Not: Yanına pirinç pilavı yakışır.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder