KIŞA HAZIRLIK
Kurutulmuş gıdalar kış mevsiminde kurtarıcımızdır. Yörenin bereketine göre çeşitler değişir ama yöntem aynıdır.
Kış için yiyecek hazırlığı vaktindeyiz. Yapılacaklar belli; tarhana,turşu,erişte,kurutulmuş sebze-meyve vs.
Ev yapımı Tarhana
Yaz aylarının sonuna doğru tarhana şöyle hazırlanır:
Malzemeler:
- 1 baş soğan,
- 1 su bardağı nohut(Haşlanıp kabukları çıkartılmış),
- 4-5 domates (bir gün önceden doğranır),
- Yarım su bardağı pirinç(haşlanmış),
- 5 yeşil biber,
- 3 kırmızı biber,
- Yarım su bardağı mercimek(Haşlanmış),
- Süzme yoğurt,
- 2 3 adet yumurta,
- Yarım demet nane,
- 1 demet maydanoz,
- 1 şeftali,
- 1 elma,
- 1 avuç üzüm,
- 4, 5 adet mürdüm eriği,
- 4,5 kase un.
Yapılışı
- Meyveler ve domatesler soyulur.
- Maydanoz ve nane kıyılır.
- Bütün malzeme yoğrulur. Robottan geçirilir.
- Sonra küçük parçalara ayrılır. Temiz bir bezin üzerine konur. Güneşte bekletilir.
- Ertesi günü kurumaya başlayan karışım ovulur, tekrar serilir. Ovma işlemi 1 hafta boyunca tekrarlanır.
- Tamamen kuruyan tarhana bez torbaya doldurulur.
- Pişeceği zaman 2 çorba kaşığı tarhana 1 su bardağı soğuk suya bırakılır, 10 dakika sonra 5 su bardağı kaynayan suya atılır ve bir taşım kaynatılır.
Afiyet olsun.
ERİŞTE KURUTMA
Malzemeler:
- 6 yumurta,
- 2 su bardağı süt,
- 2 su bardağı un,
- 2 tatlı kaşığı tuz,
- Aldığı kadar un
Yapılışı
- Un haricindeki malzemeleri bir yoğurma kabına alıp karıştırın.
- Yavaş yavaş ununu ilave edip sertçe bir hamur elde edin.
- Hamuru altı bezeye ayırın.
- Ayırdığınız hamurları teker teker ve çok ince olmayacak şekilde açıp,birbirine değmeyecek şekilde serin.
- İlk açtığınız yufkadan başlayarak kesmeye başlayın.
- Yufkayı üç parmak genişliğinde şeritlere bölün.
- Şeritleri ikişer üçer üst üste koyup 1 cm den kısa kesin.
- Kestiğiniz bu şeritleri yan döndürüp aynı kalınlıkta tekrar kesin.
- Bütün yufkaları bu şekilde kesip güneşte bir iki gün bekletin.
Afiyet olsun.
Acur Turşusu
Malzemeler:
- 3 kilo acur,
- 2 litre sirke,
- 2 baş sarımsak,
- 1 çay kaşığı limon tuzu,
- 1 su bardağı kaya tuzu,
- 1 adet ekşi elma,
- 1 çay bardağı kişniş.
Yapılışı
- Acurları yıkayıp 2 saat soğuk suda bekletin.
- Elmaları dilimleyerek kavanozun altına yerleştirin.
- Uç kısımları kestiğiniz acurları ve temizlediğini sarımsakları kavanoza yerleştirin.
- Sirkeyi ,tuzu ve limon tuzunu bir kapta iyice karıştırıp kavanoza boşaltın.
- Bir tülbentte sarılan kişnişi ilave edin.
- Kavanozun ağzını kapatıp serin ve gölge bir yerde olgunlaşmasını bekleyin.
- 1 ay sonra kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder