5 Ekim 2015 Pazartesi

KIŞA HAZIRLIK

              Kurutulmuş gıdalar kış mevsiminde kurtarıcımızdır. Yörenin bereketine göre çeşitler değişir ama yöntem aynıdır.
             Kış için yiyecek hazırlığı vaktindeyiz. Yapılacaklar belli; tarhana,turşu,erişte,kurutulmuş sebze-meyve vs.

Ev yapımı Tarhana

Yaz aylarının sonuna doğru tarhana şöyle hazırlanır:

Malzemeler:

  • 1 baş soğan,
  • 1 su bardağı nohut(Haşlanıp kabukları çıkartılmış),
  • 4-5 domates (bir gün önceden doğranır),
  • Yarım su bardağı pirinç(haşlanmış),
  • 5 yeşil biber,
  • 3 kırmızı biber,
  • Yarım su bardağı mercimek(Haşlanmış),
  • Süzme yoğurt,
  • 2 3 adet yumurta,
  • Yarım demet nane,
  • 1 demet maydanoz,
  • 1 şeftali,
  • 1 elma,
  • 1 avuç üzüm,
  • 4, 5 adet mürdüm eriği,
  • 4,5 kase un.

Yapılışı

  1.  Meyveler ve domatesler soyulur.
  2.  Maydanoz ve nane kıyılır.
  3.  Bütün malzeme yoğrulur. Robottan geçirilir.
  4.  Sonra küçük parçalara ayrılır. Temiz bir bezin üzerine konur. Güneşte bekletilir. 
  5. Ertesi günü kurumaya başlayan karışım ovulur, tekrar serilir. Ovma işlemi 1 hafta boyunca tekrarlanır.
  6.  Tamamen kuruyan tarhana bez torbaya doldurulur.
  7.  Pişeceği zaman 2 çorba kaşığı tarhana 1 su bardağı soğuk suya bırakılır, 10 dakika sonra 5 su bardağı kaynayan suya atılır ve bir taşım kaynatılır.    





Afiyet olsun.



ERİŞTE KURUTMA

Malzemeler:

  • 6 yumurta,
  • 2 su bardağı süt,
  • 2 su bardağı un,
  • 2 tatlı kaşığı tuz,
  • Aldığı kadar un

Yapılışı

  1. Un haricindeki malzemeleri bir yoğurma kabına alıp karıştırın.
  2. Yavaş yavaş ununu ilave edip sertçe bir hamur elde edin.
  3. Hamuru altı bezeye ayırın.
  4. Ayırdığınız hamurları teker teker ve çok ince olmayacak şekilde açıp,birbirine değmeyecek şekilde serin.
  5. İlk açtığınız yufkadan başlayarak kesmeye başlayın.
  6. Yufkayı üç parmak genişliğinde şeritlere bölün.
  7. Şeritleri ikişer üçer üst üste koyup 1 cm den kısa kesin.
  8. Kestiğiniz bu şeritleri  yan döndürüp aynı kalınlıkta tekrar kesin.
  9. Bütün yufkaları bu şekilde kesip güneşte bir iki gün bekletin.
Afiyet olsun.


Acur Turşusu

Malzemeler:

  • 3 kilo acur,
  • 2 litre sirke,
  • 2 baş sarımsak,
  • 1 çay kaşığı limon tuzu,
  • 1 su bardağı kaya tuzu,
  • 1 adet ekşi elma,
  • 1 çay bardağı kişniş.


Yapılışı

  1. Acurları yıkayıp 2 saat soğuk suda bekletin.
  2. Elmaları dilimleyerek kavanozun altına yerleştirin.
  3. Uç kısımları kestiğiniz acurları ve temizlediğini sarımsakları kavanoza yerleştirin.
  4. Sirkeyi ,tuzu ve limon tuzunu bir kapta iyice karıştırıp kavanoza boşaltın.
  5. Bir tülbentte sarılan kişnişi ilave edin.
  6. Kavanozun ağzını kapatıp serin ve gölge bir yerde olgunlaşmasını bekleyin.
  7. 1 ay sonra kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.





  •           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder